Infrastructuur alumni presenteren project ontwikkelingsplan Pusugrunu

Foto van l-r: Edward Konigferander (docent), Mingalvio Rotsburg (alumnus), Cristal Leefmans (student), Cady Tasmoredjo (alumnus), Ranjeev Bakas (alumnus), Jayant Bihari (alumnus), Le-Roy Yzer (alumnus),  Lesley Valentijn (Groot opperhoofd der Matuariërs), Dayenne Tjon A San (Program Manager Infrastructuur) en Robby G. Holband (Directeur PTC)

Het initiatief begon met een vraag van de Pusugrunu gemeenschap om technische  ondersteuning. Eerste instantie kwam de vraag van mijn vriend  Paul  Redmond, toendertijd schoolhoofd van de lagere school te Pusugrunu. Aan de hand hiervan heb ik een oriënteerde gesprek gehad met Kapitein Kasno en Basja Tina. En na een separaat gesprek met de PTC-leiding (directeur en program manager) mocht ik een eerste afstudeer-missie van 8 studenten organiseren voor project oriëntatie en veldonderzoek, aldus Infrastructuur docent Ing. Edward Konigferander.  Voornaamst was het de Granman Valentijn die zijn zegen gaf om een integraal PTC onderzoek te doen in het Matawai gebied. Dit alles begon in oktober 2018. In april 2019 werd een tweede veldonderzoek ingesteld om ontbrekende data na te verzamelen.

Het Project Pusugrunu is geïnitieerd en gecoördineerd door Infrastructuur docent ing. Edward Konigferander. Samen met 8 studenten is hij aan deze afstudeer-missie begonnen. Deze studenten zijn Cady Tasmoredjo (alumnus), Mingalvio Rotsburg (alumnus), Le-Roy Yzer (alumnus), Ranjeev Bakas (alumnus), Jayant Biharie (alumnus), Crystal Leefmans, Quinten Kertotiko en R. Fraser.
 
De gedachte en insteek voor dit project was om te onderzoeken als integraal gekeken zou kunnen worden naar economische activiteiten gelinkt aan de omgeving Pusugrunu. Na wat brainstormen heeft het PTC een projectplan ontwikkeld, wat mogelijkheden moest geven aan Infrastructuur studenten en aan de Pusugrunu gemeenschap zegt docent Konigferander.
Het doel was en is om een ontwikkelingsplan op te zetten voor het Pusugrunu gebied voor de economische sectoren:
– Toerisme
– Landbouw
– Infrastructuur (wegen en rivierkade)
 

Waarom met studenten?

Vanaf de start was de gedachte om de uitvoering van de vraagstukken te doen plaatsvinden door studenten. Zo kan er een Win-Win situatie gecreëerd worden voor alle partijen, namelijk; Studenten die de kans krijgen te werken aan een mooi afstudeerproject die realistisch en praktijkgericht is en de Pusugrunu gemeenschap die voordeel uittrekt projectplannen technisch ontwikkeld  en uitgewerkt te krijgen waarmee verder gewerkt kan worden.

Met dit project laat het PTC- Univerity of Apllied Sciences zien dat zijj instaat is dit soort integrale projecten, te initiëren, te onderzoeken en succesvol af te ronden voor derden partijen die zitten met technisch ingewikkelde vraagstukken, omdat ons instituut over de kennis en kundigheid beschikt om deze integrale vraagstukken plannen te maken. Het PTC staat er voornamelijk ook voor de Surinaamse gemeenschap ten dienst met kennis en kunde.

Na de presentatie vond de overhandiging plaats van het projectboek aan dhr. Lesley Valentijn, Groot opperhoofd der Matuariërs.

Foto van l-r: Robby G. Holband, directeur PTC en Lesley Valentijn, Groot opperhoofd der Matuariërs