Studeren bij PTC

Kies een programma

Werktuigbouwkunde

Algemeen

Binnen het vakgebied Werktuigbouwkunde houd je je voornamelijk bezig met het oplossen van kleine en grote technische problemen in de industrie, in productiebedrijven of bij ingenieursbureaus. De studierichting Werktuigbouwkunde besteedt grote aandacht aan de theoretische en praktische kanten van het vakgebied. Zodoende kan men in het bedrijfsleven breed en flexibel als technisch specialist ingezet worden en/of leiding geven aan technische werkzaamheden, niet alleen in de metaalsector maar ook in elektrotechnische bedrijven, scheepsbouw, mijnbouw, landbouw, milieutechniek enzovoort. Kenmerkend voor de werktuigbouwkundige is dat hij/zij werkt aan de toepassing van fysisch grondslagen in werktuigen en apparaten.

In het tweede jaar moet je kiezen tussen twee specialisaties: “Applied Mechanics and Production Technology”en “Process and Energy Technology”.

Applied Mechanics and Production Technology: heeft te maken met alles op het gebied van metaalconstructie. Het ontwerpen, berekenen, opzetten van staalconstructies en zelfs het opstellen van onderhoudsplan behoren tot deze specialisatie.

Process and Energy Technology: heeft te maken met alles dat zich afspeelt op het gebied van proces. Het zij een proces van grondstoffen tot eindproducten, een koelsysteem, een regelsysteem of het opzetten van een productielijn, alles wordt binnen deze specialisatie beschreven en bestudeerd.

Studie Kenmerken

In 4 jaren kun je een bachelor diploma hebben.

Studieduur

4 jaren

Diploma

Bachelor

Taal

Nederlands

Investering

USD 1500 per collegejaar

Contactmomenten

20 uren per week

NOVA Geaccrediteerd

Toelatingseisen

Om tot het programma Werktuigbouwkunde toegelaten te worden, dien je te beschikken over tenminste één van de navolgende documenten:

 • Een diploma op het niveau van Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs (VWO)
 • Een diploma op het niveau van Hoger Algemeen Vormend Onderwijs (HAVO)
 • Een diploma op het niveau van Middelbaar Beroeps Onderwijs(MBO, AMTO, NATIN)
 • Elk daaraan gelijk gesteld diploma
 • Wiskunde en
 • Natuurkunde

voldoe je niet aan de gestelde eisen?

Heb je het vereist vak niet in je vakkenpakket? Geef je dan op voor de instaptoets. Deze wordt jaarlijks, omstreeks juni, gehouden.

Ben je 25 jaar of ouder en heb je je middelbare opleiding niet kunnen afronden? Dan is dit je kans om verder te studeren bij het PTC. Geef je op middels de PLAR toets.

Beroepsmogelijkheden

 • Productietechnicus
 • Energietechnicus
 • Technisch en commercieel leidinggevende en/of als adviseur
 • Projectleider
 • (Werktuig) Bouwkundig bemiddelaar
 • Zelfstandig ondernemer en meer.

Doorstroommogelijkheden

Opbouw Studie

De studie duurt 4 jaren. In het eerste jaar krijg je meer algemene vakken die betrekking hebben op Werktuigbouwkunde. Na het completeren van de modules/vakken van het eerste jaar, ontvang je een Propeduese certificaat. In het tweede jaar kies je een specialisatie. De colleges varieren van hoorcolleges, practicumcolleges tot gastcolleges.  Bedrijfsexcursies, werken op projecten, en het uitbrengen van diverse verslagen, horen er ook bij.

Er wordt ook aandacht besteed aan de soft skills van de studenten middels modules, zoals Presentatietechnieken, Nieuwe Bachelor als Ondernemer en meer. De studie wordt afgerond middels het schrijven en presenteren van een afstudeeronderzoek. Bij het afronden van de studie ontvang je de titel van Bachelor of Applied Technology in Werktuigbouwkunde.

Raak geïnspireerd: Video Werktuigbouwkunde

Inschrijven voor dit programma

Gerelateerde Programma's

Maak contact met de Program Manager

Sanjeevkoemar Bissesar

Program Manager 

Werktuigbouwkunde

Gerelateerde trainingen & cursussen

Training info komt gauw.

Deel deze training:

Training info komt gauw.

Deel deze training:

Training info komt gauw.

Deel deze training: